Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ingyen Tenerife - TEIDE

A Teide Nemzeti Park Tenerife és egész Spanyolország legmagasabb pontja. A csúcs 3718 méteres magasságban található.

 

teide.jpg

 

1954 január 22-én nyilvánították Nemzeti Parknak, amely az egyik legrégebbi és legnagyobb park a Kanári- szigeteken. Spanyolországra vetítve a 3. legrégebbi park. 2007- ben nyilvánították az UNESCO által a Világörökség részévé. Benne van Spanyolország 12 legfontosabb természeti kincsei között.

 

Ez a világ 3. legnagyobb vulkánja az óceáni mélységektől számolva, amelyet a két hawaii a Mauna Kea és a Mauna Loa előz meg magasságával. A Teide magassága a 10. a világ rangsorban. 2008- ban ez a Nemzeti Park volt a világon a leglátogatottabb. 18,990 hektáron terül el. Több film forgatási helyszíneként is emlegetik, mint például: Titánok harca, Titánok haragja, Csillagok háborúja- Birodalom visszavág, Majmok bolygója.

 

Történelme: Bőséges történelmi értékekkel bír: Az őslakos guancsok spirituális jelentőséget fűztek hozzá. Szarvasmarha legeltetés folyt a területein. Fontos régészeti lelőhelyeket is felfedeztek a régészek. Az őslakosok „Echeyde”- nek nevezték a Teidét, amelynek fordítása az alábbi: Guayota, a gonosz lakóhelye. A legenda szerint Guayota elrabolta a Napistent és bezárta a vulkán belsejébe teljes sötétségbe. A guancsok Achamán istenhez kezdtek el imádkozni, a legfelsőbb istenség volt és segítségét kérték. Achamán leverte Guayotát és kiszabadította fogságából a Napistent, majd bezárta az Echeyde száját. Ez a történet egybeesik a Teide legutolsó hatalmas kitörésével. 1492- ben Kolumbusz Kristóf a szigetről hajózott el, hogy meghódítsa az új világot. Indulása során tört ki a vulkán, ezt feljegyzések támasztják alá.1798- ban jegyezték fel utolsó kitörését, amely kialakította a Pico Viejo elnevezetű kis Teidét azaz a „Teide Orrát”- spanyolul: Narices del Teide. Innen 12 millió köbméter láva ömlött ki 3 hónapon keresztül.

1964- ben megnyitott Izana-i Atmoszférikus Obszervatórium, amely a Napot vizsgálja elsősorban. 2390 méteres magasságban helyezkedik el. 2007- ben egész Spanyolországban itt volt a legtöbb napsütéses órák száma: 3845 óra. Külön engedéllyel látogatható, melyhez az alábbi címen lehet kitölteni az igénylőlapot:ITT

 

A Nemzeti Parkban 168 fajta növény él. Ezek közül 58 fajta csakis a Kanári- szigeteken fordul elő. 3 növényt a kihalás fenyeget ezért veszélyeztetett fajták, míg 12 fajta nagyon sérülékeny.

A Teide jellegzetes virága, ami számos képeslapon és ismertető könyvben is megjelenik, a: Tajinaste Rojo (Echium wildpretii). Ez egy igen magasra növő virág, amely június végétől pár héten keresztül virágzik csak. Virágzata sok,apró piros és lilás színű virágból áll össze. Illata nincsen, viszont meghaladja a 2 méteres magasságot.

 

tenerife-tajinaste-rojo.jpg

A másik jellegzetes virág a Teidén ami csak 2400 méter felett nő a: Violetas del Teide- Teide ibolyája. Sok fenyegetés éri ezeket a növényeket, de a biológusok azon vannak, hogy helyreállítsák ezen növények populációját. Például maggyűjtéssel, struktúra elemzéssel, laboratóriumi csíráztatással.

 

violetas-del-teide.jpg

 

Tudományos kísérletek is folytak a területen. Tudósok azt feltételezik, hogy a Teide felszíne hasonló lehet, mint a Vörös Bolygó, azaz a Mars felszíne. Sokat kísérleteztek a területen speciális robotjárművekkel.

Teleférico del Teide-felvonó: A felvonó 2356 méterről indul és 3555 méteres magasságig megy fel. Az 1199 métert 8 perc alatt teszi meg. Egyszerre a kabinba 38 ember fér el. 2 felvonó dolgozik egymás mellett, amíg az egyik lentről, a másik fentről indul ugyanabban az időben. Szélsőséges időjárás esetén nem indul el a felvonó, például: erős szél, eső, hóesés, köd esetén.

 

teleferico_del_teide.jpg