Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.12.05

A hajhullásról őszintén

 

A hajhullásról őszintén. - A szekértő válaszol 

Hajunk már magzati korban, a fejlődés megközelítőleg hatodik hetében növekedésnek indul, ezért születünk néhányan egészen dús hajjal. Magzati korban testszerte ötmillió szőrtüsző jelenik meg a bőrünkben, és számuk világrajövetelünket követően már nem nő. 

 

A fejbőrön elhelyezkedő hajhagymák aktívabbak, mint a testünk egyéb pontjain fellelhető szőrtüszők, ebből adódóan hajunk gyorsabban nő, mint például a szemöldökünk.

   

6.jpg

 

 Mekkora az a hajmennyiség, melynek elvesztésére már érdemes odafigyelnünk? 

A normális hajváltás felső határának napi száz kihullott hajszál tekinthető, ami természetesen egy átlagos érték. Előfordulhat ugyanis, hogy erőteljesebb hajmosást követően ennél több szálat veszítünk, a következő alkalommal viszont a kihullott hajmennyiség nem éri el a száz szálat. A hosszú hajjal rendelkező hölgyek és urak számára nyilván szembetűnőbb a hajveszés, hiszen a kihullott szálak eltömíthetik a lefolyót, kisebb csomókban összegyűlhetnek a padlón.

 

Milyen típusai ismertek a hajhullásnak? 

 

A kóros, fokozott hajhullásnak három különböző típusa ismert. Az egyik az úgynevezett diffúz hajhullás, amikor a haj a fejbőrön egyenletes mértékben ritkul, tehát nem alakul ki kopasz terület a fejen. Ez leggyakrabban női probléma, a hölgyek tapasztalják leginkább, hogy párnájukon, a ruhájukon vagy a hajkefében a megszokottnál több hajszál található, de az is előfordul, hogy a hajhullásra a fodrászuk hívja fel a figyelmet. 

A hajszálak elvesztése idővel kopasz foltot is eredményezhet, ez jellegzetesen férfias típusú hajhullás, azaz androgén alopecia. Ilyenkor elsősorban a halántéktájon, illetve a fejtetőn fogy el a haj. Érdekes módon a férfias típusú hajhullás nőknél is előfordulhat, ami az androgén hormonok túlzott jelenlétének köszönhető. A hölgyek szervezete általában diffúz hajhullással válaszol a férfihormonok túlsúlyára, de súlyosabb esetben náluk is kialakulhatnak kopasz foltok az imént említett területeken. A harmadik a foltos hajhullás, vagyis az alopecia areata, melynek során szabályos kerek foltokban, illetve a hajszélek felől hullik ki a haj. E jellegzetes betegség mechanizmusát mára nagyrészt sikerült feltárni, gyakran tapasztalható, hogy orvosi beavatkozás nélkül, spontán módon viszszanő a haj a tar részeken. Mindezek mellett a fejbőr gombás vagy gyulladásos megbetegedése seborrhoea, pikkelysömör stb. -, illetve a szervezetben jelen lévő erős gyulladás is okozhat hajvesztést, a kiváltó ok kezelésével azonban meg szokott szűnni a hajhullás, és a fejbőrből távozott hajszálak helyett a gyógyulást követően újak nőnek. A hegesedéssel gyógyuló sebek, égésnyomok helyén sajnos nem számíthatunk arra, hogy új hajszálak bújjanak ki a fejbőrből.
 

Milyen tényezők állhatnak a diffúz hajhullás hátterében?  

Sok esetben valamilyen komoly belső szervi betegség (fertőzés, a pajzsmirigy működésének zavara, belgyógyászati probléma stb.) okoz diffúz hajhullást, de a táplálkozással, az anyagcserével összefüggő tényezők is kiválthatják (leggyakrabban vitamin-, folsavés vashiánnyal indokolják). Bizonyos gyógyszeres kezelések mellékhatásaként felléphet hajhullás, és nem ritka, hogy a várandósság, illetve a szoptatás időszaka alatt is jelentkezik. 

 

Hogyan orvosolható ez a probléma?  

Ha kimutatható a nyomelemhiány, viszonylag egyszerűen, vasés folsavtartalmú készítmények szedésével állítható helyre az egyensúly, a vitaminhiányt multivitaminokkal orvosolhatjuk, és emellett ajánlott legalább 3-4 nyomelemet tartalmazó, hajés körömerősítő kapszula alkalmazása is. A patikákban vény nélkül kapható készítmények igen megbízhatók, szedésük a tapasztalatok szerint sokszor eredményt hoz. A gyógyszerek mellékhatásaként fellépő hajhullás általában átmeneti, a tünetet kiváltó készítmény szedésének befejeztével a hajvesztés is abbamarad. A legszomorúbb, ugyanakkor a legszemléletesebb példa erre a daganatellenes kezelések okozta hajhullás, ami után sok esetben a korábbinál dúsabb, erősebb haj nő a betegek fején. Érdekességként kell megemlíteni, hogy amennyiben a citosztatikus kezelés alatt speciális sapkával hűtik a fejbőrt, akkor a keringés megváltoztatása révén kevesebb citosztatikum éri el a hajhagymákat, így a haj egy része megmenthető a kihullástól. Ez az eljárást azonban csak ritkán alkalmazzák. 

 

Előfordulhat, hogy a hajhullás hátterében drasztikus szőkítési, festési vagy dauerolási eljárás áll, ami fizikailag és kémiailag is oly mértékben károsítja a hajszálakat, hogy hozzáadva az időjárási viszontagságokat és a haj természetes kopási folyamatát, élettartamuk jelentősen megrövidül ezekben az esetekben a haj nem kihullik, hanem letörik, ami a vizsgálatok során könnyűszerrel kideríthető. A probléma megszüntethető, ha a hajat hagyják „pihenni”, és nem károsítják tovább az említett vegyszerekkel. 

Mi vezethet férfias típusú hajritkuláshoz?  

Teljesen természetes, hogy bizonyos mennyiségben a nők szervezetében is találhatók férfihormonok, melyek nagy részét a mellékvesekéreg termeli. Megeshet, hogy a petefészkek által előállított női jellegű hormonok szintje lecsökken, és a férfi jellegűek kerülnek túlsúlyba. Komoly androgenizációs problémákat okozhat egy daganat, egy-egy hormonokat termelő ciszta, illetve egy hormonkezelés, ami nemcsak hajhulláshoz, hanem a haj zsírosodásához, pattanások kialakulásához, fokozott férfias jellegű szőrnövekedéshez, menstruációs zavarokhoz és egyéb nőgyógyászati panaszokhoz is vezethet.  

Mi a teendő akkor, ha nem derül fény a hajhullás okára?  

Amikor tisztázatlan eredetű okból ritkul valakinek a haja, speciális vizsgálatok elvégzésére lehet szükség. A haj minőségéről és a hajszálak állapotáról tájékoztathatja a szakembert a fejbőr mikrokamerás áttekintése, a legnagyobb segítséget azonban a most már minden bőrgyógyászati rendelőben megtalálható, dermatoszkóp nevű eszköz nyújtja. Ha továbbra sem derül fény arra, hogy mi áll a probléma hátterében, akkor egy mikroszkópos statisztikai vizsgálati módszert alkalmazunk. Ehhez a fejbőr meghatározott területeiről kitépett nyolcvan-száz hajszálra van szükség, melyeknek a gyökerét vizsgáljuk. A mintavétel kissé kellemetlen, attól azonban nem kell tartani, hogy az eltávolított hajszálak helyére nem nőnek újak. Lehetőség van arra is, hogy elektronmikroszkóppal tekintsük meg a hajszálakat, de sor kerülhet polarizált fényben végzett vizsgálatokra is. 

Hogyan állítható meg a hajszálak elvesztése?  

A diffúz hajhullás kezelésére léteznek hajnövekedést segítő, hajminőséget javító, szájon át szedhető készítmények, valamint számos gyulladáscsökkentő gyógyszert is tartalmazó ecsetelő áll a rendelkezésünkre. A férfias típusú hajhullás esetében a nőknek fogamzásgátlószerű kombinációt tartalmazó gyógyszer szedése javasolt, ami segíthet a megváltozott hormonszint visszaállításában. Hölgyeknél és uraknál egyaránt javítja a helyzetet a minoxidil nevű hatóanyagot tartalmazó oldat, amivel eredetileg vérnyomásproblémákat enyhítettek, megfigyelték azonban, hogy a kopasz betegek fején ismét kinőtt a haj. A kezelés igen hosszú ideig tart, az ecsetelőt naponta kétszer kell alkalmazni a hiányos területen. A férfiak számára segítséget nyújthat még a finasterid-tartalmú gyógyszer is, ami nemcsak megállítja a hajhullást, hanem elő is segíti a szálak regenerálódását.

 hajkorona.jpg

 

Mi könnyítheti meg a foltos hajhullásban szenvedők helyzetét?  

Az alopecia areata esetén általában gyulladáscsökkentő szereket alkalmazunk, illetve javasolt egy gócfeltáró kivizsgálás is, könnyen lehet ugyanis, hogy a problémát az arcüreg vagy például egy fog gyulladása okozza.

 

Hova érdemes fordulniuk azoknak, akik úgy érzik, naponta több mint száz hajszálat veszítenek?  

Az első konzulense általában mindenkinek a fodrásza, hiszen ő tapasztalja igazán, hogy megváltozott a haj minősége, illetve hogy a megszokottnál jobban hullik. Segítséget nyújthatnak ők is, de mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ha komoly mértékű a hajszálvesztés, kopasz foltok is kialakulnak a fejen, sőt hormonális kísérőtünetek is jelentkeznek.  

 

Hajszál híján 

Semmi okod aggódni azért, mert hajmosást követően vagy a reggeli fésülködés után néhány hajszálat találsz a fürdőszoba kövén, mivel hajszálaid sem örök életűek. Egy bizonyos határon túl azonban a hajvesztés már kórosnak tekinthető.

Iyenkor fontos kideríteni, hogy mi áll annak hátterében, és hogy mit tehetsz ellene. Hajad már magzati korban, a fejlődés megközelítőleg hatodik hetében növekedésnek indul, némelyik kisbaba ezért születik egészen dús hajjal. A várandósság kilenc hónapja alatt testszerte ötmillió szőrtüsző jelenik meg a bőrben, és számuk a születést követően már nem emelkedik. Legaktívabbnak a fejbőrön elhelyezkedő hajhagymák bizonyulnak, ezért van az, hogy hajad jóval gyorsabban nő, mint a szempilláid.

 

Hol a határ?

Ha nem te magad, akkor általában a fodrászod figyel föl elsőként arra, hogy valami nincs rendben a hajaddal. Legtöbbször minőségi vagy mennyiségi változásra lehet figyelmes, és bizonyos esetekben ő is segíthet abban, hogy megtaláld a megoldást a bajra. Ez különösen akkor igaz, ha valamilyen helytelen ápolási szokással ártottál hajkoronádnak.


Ha a probléma továbbra sem enyhül, mindenképpen ajánlott bőrgyógyász segítségét kérni, mert számtalan oka lehet a hajhullásnak, annak földerítését pedig tanácsos kompetens szakemberre bízni. A normális hajváltás felső határának napi száz kihullott hajszál tekinthető, ami természetesen egy átlagos érték, kisebb-nagyobb arányban eltérhetsz tőle. Egy erőteljesebb hajmosást követően vagy a csomósabb haj kibontása során túllépheted a százas határt, a következő napokban viszont a kihullott hajmennyiség nem fogja elérni a száz szálat.


Csalóka lehet a hosszú haj, a szálak elvesztése ugyanis jóval szembetűnöbb: akár a lefolyót is eldugíthatják, vagy kisebb csomókban heverhetnek a padlón, még akkor is, ha mennyiségük nem lépte túl a száz szálat. 

Haj-baj

Három különböző típusa ismert a kóros, fokozott hajritkulásnak. 

- A szakemberek diffúz hajhullásnak nevezik azt, amikor a haj a fejbőrön egyenletes mértékben hullik, vagyis a hajszálak száma folyamatosan csökken, mégsem alakul ki kopasz terület a fejen. Ezzel a problémávl általában a nők kerülnek szembe, a kihullott hajszálak a párnán, a ruhán, a hajkefében, a törölközőn gyűlhetnek össze.

 

- Tipikusan férfias – de nem kizárólag férfiakat érintő – az a hajhullás, amely már kopasz foltok kialakulását is előidézi. A tar részek leggyakrabban a halántékon vagy a fejtetőn jelennek meg, és a kialakulás oka legtöbbször az androgén, azaz a férfihormonok túlsúlya.

 

- A harmadik típus a foltos hajhullás, aminek során szabályos kerek foltokban vagy a hajszélek felől hullanak ki a hajszálak. A szakemberek mára igen jól feltérképezték a foltos hajhullás mechanizmusát, így már azt is megerősítették, hogy a probléma sokszor magától, orvosi beavatkozás nélkül is megszűnhet. 

 

Ami segíthet

A diffúz hajhullás kezelésére ma már rendelkezésre állnak különféle, hajnövekedést segítő, hajminőséget javító, szájon át szedhető készítmények, de szükség esetén gyulladáscsökkentő gyógyszert is tartalmazó ecsetelőt is alkalmazhatsz. Amennyiben ismertek a kiváltó okok, a fitoterápiától, a homeopátiától is javulást várhatsz.

A férfias típusú hajhullás esetében a nőknek fogamzásgátlószerű kombinációt tartalmazó gyógyszert javasolnak az orvosok, ez ugyanis segíthet a megváltozott hormonszint visszaállításában. A természetgyógyászok is kínálnak megoldást a problémára, akár a tünetet (magát a hajhullást), akár az okot (a kibillent hormonegyensúlyt) szeretnék megszüntetni az érintettek.

Foltos hajhullásra általában gyulladáscsökkentő szereket írnak az orvosok, és javasolják a gócfeltáró kivizsgálást is, könnyen lehet ugyanis, hogy a problémát az arcüreg, a fül, a mandula vagy épp egy fog gyulladása okozza. A természet patikája ilyen esetekben is kínál megoldást, kellemetlen mellékhatások nélkül.

 

Forrás:

 

Könyvünket AKCIÓS áron itt tudod megrendelni.