Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.06.01

Legyen csodás hajkoronád!

 

Bár hajszálaink nem számítanak élő szövetnek, táplálkozásunkkal sokat tehetünk azért, hogy erősek, egészségesek és épek legyenek. No és persze azért is, hogy a fejünkön maradjanak, azaz ne hulljanak. Mire van szükségünk a szép hajért?


Hajunk a fejbőrön elszórtan elhelyezkedő speciális szőrképző szervecskékben, a hajtüszőkben képződik. Bár szinte észrevétlen a növekedése - egy hajszálunk átlagosan mindössze 0,3-0,5 mm-t nő naponta - a folyamatos hajképződés tápanyagigénye magas. Hajunk állapotából az egészségügyi szakemberek szerint is sokféle problémára, netán betegségre lehet következtetni, az egyszerű tápanyaghiányoktól egészen a komolyabb hormonális zavarokig. Mást és mást jelezhet a száraz, esetleg zsíros vagy éppen a töredező haj, s természetesen a normális hajhullást meghaladó hajvesztés is szervezetünk problémájára utal.

Ideális esetben táplálkozásunk fedezi mindazokat a tápanyagokat, amelyre szükségünk van. A kevéssé változatos táplálkozás, az élelmiszerek csökkenő tápanyagtartalma és helytelen életmódunk azonban sok esetben összeadódnak, és komoly tápanyaghiányban jelennek meg. Természetesen ez elkerülhető, ha tudatosan állítjuk össze étrendünket. Nézzük, milyen tápanyagoknak kell szerepelnie benne, hogy hajunk erős és egészséges legyen, valamint a hajhullás se jelentsen problémát. 

 

Az élet és a hajszál alapjai
Az aminosavaknak köszönhetjük az életet (minden, az élet valószínűségét vizsgáló csillagászati kutatás is az aminosavakat próbálja kimutatni), mivel ezek építik fel sejtjeinket és az azon belüli örökítőanyagokat (a DNS-t és az RNS-t) is. Összesen húszféle aminosav létezik, ebből egy tucatnyit a szervezetünk más anyagokból el is tud állítani, ám a többit, melyeket esszenciálisoknak nevezünk, nem. A haj szempontjából legfontosabb két aminosav a metionin és a cisztein. Mit kell tudni róluk? Mindkettő kéntartalmú aminosav, és más anyagokkal, például vitaminokkal együtt a hajnövekedés alapvető anyagai. Sőt érdekes, hogy cisztin (a cisztein szervezetben előforduló formája) metioninból is tud képződni. 


A metionin fontos szerepet játszik a kreatinképződésben, amely a hajszálak és a köröm szaruvegyületének alapja. A cisztein pedig a hajszálak átmérőjét alakítja ki, és elősegíti a hajszálak újraképződését, ha azok normális életciklusuk végén kihulltak.

B6-vitamin

A B6-vitamin a fehérjék, és azok építőanyagai, az aminosavak anyagcseréjében vesz részt. Legfontosabb szerepe az egyes aminosavak átalakítása más aminosavakra, de például a szénhidrát-anyagcserében is nélkülözhetettlen, de a B6-vitaminnal együtt a szaruképződésben is szerepet játszik. Az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy a szervezetben jelenlévő cink gátolja az 5-alfa-reduktáz nevű enzim működését, amely a tesztoszteron nevű hormont alakítja át dihidro-tesztoszteronná. Ez utóbbi viszont közvetlenül felelős a hajhullásért, így a cinkhiány közvetve ezért vezet a szőrzet és a haj hullásához, de megfigyelhető a körmök elváltozása is. 

H-vitamin

A biotinnak vagy más néven B8-vitaminnak is nevezett anyag serkenti a hajtüszők működését és szabályozza a faggyútermelést. Régóta alkalmazzák a kopaszság kezelésében más B-vitaminokkal együtt. 

 

D3-vitamin

A sokak által csak D-vitaminként ismert vitamin valójában kétféle anyag, a D1- és a D3-vitamin. Ez utóbbi az aktívabb forma, napsütés hatására bőrünkben is ez keletkezik. Hajunk szempontjából több hasznos tulajdonsága is van a D3-vitaminnak: serkenti a hajszálak növekedését, szabályozza a hajképződés természetes ciklusát. 

 

Pantoténsav

Számos hajápoló készítményből ismert a B5-vitamin, amely a bőrben és a felhámban fejti ki jótékony hatását, serkentve a hajtüszők növekedését. Mivel fokozza a vízmegtartó képességet, a hajszálak kiszáradását és töredezését is megelőzi. 

 

Folsav

A folsavat gyakran nevezik folátnak vagy B9-vitaminnak is. Az aminosavak anyagcseréjének fontos szereplője, a sejtek osztódása hiányában nem jön létre. Hajunk szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a homocisztein-metionin átalakulást is irányítja. Hiányának igen gyakori tünete a fokozott hajhullás. 

Hajunk sokféle tápanyagot igényel, ráadásul ezek nemcsak egymástól függenek, hanem kényes egyensúlyi rendszert alkotnak. Egészséges táplálkozássaltermészetesen minden szükséges tápanyag biztosítható, de felmérések bizonyítják, hogy többségben vannak azok, akik többé-kevésbé egészségtelenül esznek. Ha fontos a haja szépsége, válasszon olyan étrend-kiegészítő készítményt, amellyel a haj számára fontos tápanyagok egyszerre biztosíthatók.

 

Forrás: