Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.04

Sapkát a fejre!

 Hűvös és szeles időben nem csak bőrünk védelmére kell fokozottan ügyelnünk, bizony hajunk is extra gondoskodást igényel. 

 

sapi2.jpg

 

Lassan beköszönt a sapkák, kalapok időszaka. Ezek alatt azonban a frizura hamar tönkremegy, a haj gyorsabban zsírosodik. Ha viszont nem védekezünk a fagy ellen, a haj hullani kezd.  

 

Kép

 

 

   A fejfedők alatt jobban zsírosodik a haj, mivel a fejbőr és a sapka között a levegő felmelegszik, valóságos kis párakamra alakul ki, ami a faggyúmirigyeket erőteljesebb munkára fogja.

 

sapi1.jpg

 

 

Nemcsak az ápolt külső megőrzéséért kell ilyenkor sűrűbben hajat mosni, hanem azért is, mert a meleg miatt fellazult fejbőrön a gombák és egyéb baktériumok könnyebben megtelepszenek, jobban szaporodnak. Ha egész télen folyamatosan zsírosodik a haj, tavasszal nehezen lehet egészséges állapotba visszahozni. Akinek amúgy is zsíros a haja, annál ilyenkor a korpásodás is erőteljesebb. 

 

 sapi4.jpg

   

A hideg idő hatására a hajszálakat tápláló vérerecskék automatikusan összehúzódva védekeznek a hőveszteség ellen. A hajhagymák tápanyagellátása és anyagcseréje lelassul, rosszabb esetben megszűnik, aminek következtében a hajszál elvékonyodik, tartásnélkülivé válik, és hullani kezd.  

Kép

 
A sapka levétele után ujjhegyekkel finoman masszírozzuk át a fejbőrt, mert a fejfedő erőteljes mechanikus nyomást gyakorol a hajtövekre, s a frizurát is lelapítja. Ha ilyen módon lazítjuk a frizurát, az könnyedén visszanyeri eredeti formáját. Kerüljük a sűrűn kötött sapkák viseletét, vásároljunk inkább ritkán szőtt vagy kötött fejfedőt, amely alatt szellőzik a fejbőr, de nem fázik meg. 

p1350088.jpg

 

Hajad legfőbb ellensége ebben az időben az erős szél és a levegő nagy páratartalma. Ezeknek a hatására a lágy tincsekből merev és kezelhetetlen szénakazal lesz. Az első lépés, hogy mindezt a szörnyűséget elkerüld, a lágyan tisztító sampon használata, mely lehetőleg tartalmazzon jojobaolajat, avokádót vagy aloe vera kivonatot, esetleg mindhármat. Bár sokan ódzkodnak a mindennapos hajmosástól, ha elázol az esőben, mindenképp most meg a hajad, amint hazaértél. Azt pedig, ugye mondanunk sem kell, hogy az ápoló balzsam használata minden hajmosás után kötelező! 

 

sapi3.jpg

 

  

Plusz védelem, kényeztető ápolás  

Fontos, hogy ebben a nyirkos és hideg időben speciális olajokkal is kényeztesd a hajvégeket, ugyanis ezek frizurád legsérülékenyebb részei. Az olajok páncélként veszik körbe tincseidet, megóvva őket a szél és a víz roncsoló hatásaitól.  

 

Nem kell minden hajmosás után pakolásokkal bíbelődnöd, bőven elég, ha hetente egyszer-kétszer beiktatod. Ezek nagy mennyiségben tartalmazzák az ápoló és regeneráló összetevőket, amik segítenek a hajadnak új erőre kapni, ha viszont túl sokszor használod őket, elnehezítik a hajszálakat, így épp az ellenkező hatást éred el velük. A legjobb, ha ezek a pakolások ugyanabba a termékcsaládba tartoznak, mint a samponod és balzsamod, hiszen így felerősítik egymás hatását, és még látványosabb eredményt érhetsz el.  

 

Formázás  

Ha a formázáshoz muszáj habot, lakott használnod, igyekezz belőlük minél kevesebbet a hajadra rakni. Az esős időben nem segítenek jobban megőrizni a frizurád formáját, viszont a nedvességgel érintkezve könnyen összecsomósodik tőlük a hajvéged. Dörzsölj a tincseidbe inkább lágy formázó krémet, ami nem csupán tartást ad, de ápolja is a szálakat. Ha vasalod a hajad, a hővédő, egyenesítő folyadék használatát viszont mindenképp ajánljuk, ez segít megtartani a formát, és segítségével nem okozol nagy kárt a hajadban.   

 

Könyvünket AKCIÓS áron itt tudod megrendelni.