Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 A Kanári-szigetek hét nagyobb lakott és hat kisebb lakatlan szigetből áll.

Valamennyi sziget vulkánikus eredetű, mégis nagyon változatos adottságokkal rendelkezik.

Közigazgatásilag Spanyolországhoz, földrajzilag viszont Afrikához tartozó szigetek legnagyobb és legváltozatosabb tagja Tenerife. Speciális klímájának köszönhetően az "örök tavasz" szigetének nevezik. Ez abból adódik, hogy nyáron ritkán van 30 fok feletti, télen pedig 20 fok alatti hőmérséklet, így egész évben látogatják a nyaralni vágyó turisták.

 

1-el-duqe-atm.jpg


A sziget változatossága fenyőerdeiben, homokos és sziklás tengerpartjaiban, hófödte hegycsúcsaiban nyilvánul meg. Míg északi részét harsogóan zöld lombok, bokrok borítják, addig a déli területeken sivatagos, kopár tájak és a szállodák zöldellő kertjei váltják egymást. Tenerife szigete rendkívül népszerű turistacélpont, a napimádók és a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma is. Évente 3,5 millióan látogatnak ide. Santa Cruz de Tenerife, a főváros, nemcsak lüktető hangulatával, hanem pompás parkjaival is megbabonázza a látogatókat.

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobbika, 300 km-re Nyugat-Afrika partjaitól, az Atlanti-óceánban fekszik. A sziget legnagyobb kiterjedése 90 x 80 km, a kerülete, ha körbeautózzuk kb. 350 km. Az állandó lakosainak száma 839.000.

Tenerifén található a sziget, s egyben Spanyolország legmagasabb pontja, a tavasszal is hófedte, kihunyt vulkán, a
Teide.

 

 

tenerife---teide.jpg


A klíma ideális, az átlagos hőmérséklet 22 és 28 Celsius fok között mozog egész évben. Az "ellentétek szigetén" viszont az időjárásban is mutatkoznak különbségek. Az északi részére jellemző buja, gazdag növényzet, s az élénk széljárás is mutatja észak és dél időjárásbeli eltéréseit.

A szigeten két repülőtér található: az északi részen található Los Rodeos főleg a szigetek közötti utas- és kereskedelmi forgalmat bonyolítja le, míg a déli részen fekvő Reina Sofia repülőtere a nemzetközi járatokat fogadja.

 


Tenerife történelme


Tenerife történelme az őslakos guanchok kiírtásáról, illetve behódolásáról szól, annak ellenére, hogy a szigeteken lakók, ma arra büszkék, hogy guancho vér folyik az ereikben. 1494-re eldőlt, hogy a szigetek Spanyolországhoz tartoznak, így azok fokozatosan benépesültek és együtt fejlődtek az anyaországgal. Földrajzi pozíciója miatt a spanyol flotta "új világ" felé vezető hódító útjainak fontos állomása volt. A kincsekkel megrakott hajók gyakran kalóz támadások áldozatai lettek. 1657-ben, Blake az angol kalóz megpróbálta meghódítani Tenerife szigetét és az angol királysághoz csatolni. A viharos időszakok elmúltával a sziget gyors fejlődésnek indult. A partmenti területek is benépesültek és a kereskedelem fellendült. Először La Laguna volt a sziget legfontosabb város és közigazgatási központja.

 

santa-cruz-de-tenerife.jpg

 

Jelenleg Santa Cruz de Tenerife a főváros. A sziget gazdasága főként a mezőgazdaságra alapult. Banánt, burgonyát, paradicsomot termesztettek. Később papírgyárak, dohányültetvények jelentek meg. Manapság a gazdaság fő bevételi forrása a turizmus. Az árak alacsonyabbak a magyarországi áraknál, az ÁFA összegge mindössze csak 5%. A benzin 99 euro cent/ liter.

 

1967 óta folyamatosan nő az idelátogatók száma, ami mára eléri az évi 2 milliót.


 NINCS apróbetűs rész! 

 

Amennyiben tetszik Önnek az ajánlatunk

 

 jelentkezzen MOST, ITT emailben!

 " Sokan túl későn ismerik fel az elmulasztott életcélokat. Ezért Ember, légy idejében bölcs, legfőbb ideje, hogy utazz! "  

                                                      /Goethe/  


 

TENERIFE STRANDOK  - TENERIFE TÉRKÉP 

KÉPEK - APARTMANOK - LORO PARK - SIAM PARK -

JELENTKEZÉS  TENERIFE TÖRTÉNETE - SPORT -